Engedje szabadjára a fantáziáját, tegye stílusossá otthonát, irodáját!

Anyag fajták

Batiszt

 batiszt -Fényáteresztő függöny ablakon, a hímzett batiszt 
Eredendően csak lenből, később pamutból, kevert lenből, gyapjúból vagy pamut/poliészterből készített, finom, igen vékony vászonkötésű
a muszlinnál kevésbé áttetsző szövet. Eredeti színe a fehérített, manapság pasztellszínekre festett vagy apró mintás lehet. Kedvelt, jól mosható anyag. Varrott csipkék alapanyagaként is használják, létezik az igényesebb hímzett, bordűrrel díszített változata is. Kevésbé áttetsző kelme. Nyersen, fehérítve és egyszínűen színezve, tarkán szőve könnyű függöny anyag, pamutból és poliészterből készült változataival találkozhatunk. Jellemzően a vidékies (country), népies stílus lakástextilje.

Struktúr

alap struktúr - fényáteresztő, hagyományos, és hálószövésű függöny a sokszínű struktúr – ami lehet nagy, vagy a dekoratív apró, modern hálóminta – , minta nélküli alapháló, vagy szövött mintás függöny. A fehér színű, apró kockás struktúr függönyhöz bármilyen dekor és sötétítő függöny jól passzol. Hagyományos és modern enteriőrbe egyaránt ajánljuk. mosógépben – csak mosózsákban mosható!

Klöpli

kézi klöpli - fényáteresztő függöny változatos, modern mintás klöpli - fényáteresztő függöny a nagymama függönye. Keskeny jacquard csipkeszalagokból összedolgozott, meglehetősen nehéz, pamut csipke függöny. Klasszikus mintázatú, speciális, mutatós függöny. Színei általában csak fehér és tört fehér. Igen könnyen kezelhető, vasalást nem igényel, mosás után még nedvesen felfüggeszthetjük, súlya miatt magától kisimul.

Jacquard (zsakard)

modern gyöngyszem-szövött zsakard fényáteresztő függöny modern indamintás zsakard fényáteresztő függöny modern levél-inda mintás zsakard fényáteresztő függöny Nevezik ezt a típust a hagyományos csipke függönynek is, a mai kereskedelemben több száz mintával és szövéssel találkozhatunk, a kézzel horgolt függönyöket utánozza. Az elnevezés, a Joseph Marie Jacquard által feltalált szövőgépre utal. A jaquard minta jellemzője a nagy méret, és a bonyolultság. Ilyen minták készülhetnek szövő-kötő- vagy más kelmeképző gépeken egyaránt. A csipkefüggöny felhasználási területét nagyban meghatározza mintáinak kötöttsége, és hangulatvilága. A hagyományos stílustól eltérően ma már a jacquard szövetek is megtalálhatóak modern mintákban, és anyagokban. A könnyű kezelhetőség is hatalmas előnyt jelent a Jacquardnak, mivel nem igényel vasalást. Mosás után vizesen felakasztva kilógják magukból a gyűrődéseket. A Jacquard szőtt fényáteresztő függönyök Magyarországon máig a legnépszerűbbek, mivel a kézzel horgolt függönyök technológiáját utánozzák. Általában fehér, vagy tört fehér színűek, de vannak színezett mintával (fújt) készült fajtái is. A szövetnek finom és aprólékos mintázata a különböző kötési- és mintázási lehetőségek variálásából adódik. Függönyvarrásnál ajánljuk a 2x-es ráncolást. Manapság többnyire poliészterből készül.

Sable (szablé)

 sablé - fényáteresztő függöny szálbeszövött sablé - fényáteresztő függöny ablakon a sablé - fényáteresztő függöny A szövött fényáteresztő függönyök közül a legvastagabb, legsűrűbb szövésű – sűrűbb mint a voile – ám, a legjobban kezelhető anyag. Jól konfekcionálható, és engedi az elképzelt formák tartós megjelenítését. A természetes hatású, natúr függönyök kedvelt alapanyaga, amelyet a változatos, strukturált fonalak alkalmazásával díszítenek. A fényt így kevésbé engedi be, nehezen gyűrődik. Kinézetben a voile-hoz hasonló, de kevésbé fátyolszerű, változó vastagságú szálakból szőtt, durvább tapintású anyag. A voile-nál nehezebben gyűrődik. Mosása 30 fokon ajánlatott, lehet közepes hőfokon vasalni. Függönyvarrásnál ajánljuk a 2x-es és 2,5x-es ráncolást.  Anyaga: 100% poliészter.

Voile (voál)

hófehér voile - fényáteresztő függönyök nyomott mintás voile - fényáteresztő függöny sok színben készítik a voile - fényáteresztő függönyöket. A szőtt fényáteresztő függönyök első nagy áttörést reprezentáló anyaga. A kifejezés Francia, fátyolt jelent. Anyaga természetességet tükröz, lágyan omló textília. Sikerét az olcsó előállíthatóság melletti jó minőségnek köszönheti. Finom, áttetsző, lágy anyaga jól átengedi a fényt, viszont a külső belátást kitűnően meggátolja. Alapanyaga leggyakrabban poliészter. Az organzához képest kevésbé fényáteresztő, sűrűbb szövésű, matt fényű fényáteresztő függöny alapanyag. Tapintását tekintve testesebb, teltebb szerkezetű kelme. Jól és könnyen konfekcionálható, strapabíró, ezért közkedvelt. Egyszerű textil, kevésbé fényáteresztő, mint az organza: annál sűrűbb szövésű, és matt fényű. Könnyen kezelhető, kevésbé gyűrődik, azonban vasalást igényel. Függönyvarrásnál ajánljuk a 2x-es és 2,5x-es ráncolást. Tisztítás, tárolás után vasalást igényel. Mosása 30 fokon ajánlatott, lehet közepes hőfokon vasalni. Anyaga: 100% Poliészter
Változatai: jacquard szövött, nyomott, hímzett, applikált, égetett, nyírt, matt, tükör, magas fényű, színátmenetes, maratott.

Organza

Az egyik legnépszerűbb, leggyakrabban használt alapanyag. Manapság szintetikus rost szálakból, például poliészterből, vagy nylonból szövik, azonban a prémium kategóriás anyagok még ma is selyemből készülnek. Fényáteresztő képessége egész sötét színek esetében is érvényesül. Áttetsző, vékony, könnyű és fényes anyag, mely kicsit merev, de tartós. Merevsége a szorosan sodrott fonalaknak köszönhető. Az organzák többségét két különböző színű fonalból szövik, az így kapott egyedi színjátszós hatás teszi megjelenését különlegessé. Mintázatát tekintve igen széles skálából válogathatunk. Könnyen gyűrődik, azonban formatartó, tisztítás, tárolás után vasalást igényel. Tapintása lágy, könnyen konfekcionálható, sokoldalúan használható függöny anyag.  Anyaga: 100% Poliészter. Változatai: matt, tükör, magas fényű, hímzett, színátmenetes, nyírt, maratott, applikált organzák. Kézzel, vagy kímélő programmal mosható, maximum 30 fokon, lehet alacsony hőfokon vasalni, de kezelése elővigyázatosságot igényel.. Kiterítve vagy lógatva érdemes szárítani. Fényáteresztőként alkalmazva javasoljuk, ajánljuk a 3x-os, 3,5x-os, vagy annál több ráncolást.

Félorganza

Az egyik legújabb függönytípus, mely ötvözi az organza és a voile tulajdonságait. Lágy esésű textília, mely puhább, mint az organza, azonban a voile anyagokkal ellentétben tompa fénye van. Hasonló eljárással készül, mint az alap organzák, annyi különbséggel, hogy az egyik szálirány voile, a másik orgaznza alapnyagot tartalmaz. Így ötvözi a voile lágy esését és az organza magas fényét.

Sötétítő anyagfajták:

Taft

A selyem-típusú szövetek gyűjtőneve, sűrű és fényes vászonkötésű anyag, mely hernyóselyemből és viszkóz fonalból készül. Az organzához hasonló eljárással készül, ezért hasonló színjátszós hatást kelt, ahogy a fény megtörik a különböző színű fonalak felületén, így elegáns és ünnepélyes hatást kelt. Könnyen gyűrődik. Kemény, fényes, néha szinte papírszerűen ropogós, természetesesen gyűrt technikájú dekor textil. Ne várjunk tőle lágy esést, viszont merevségének köszönhetően „beállítható”, vagyis igazi dekorációs textília. Fényes, exkluzív megjelenése miatt klasszikus vagy klasszikus jellegű terekben jól alkalmazható függönyként.

Szatén

Könnyű, sima, fényes felületű, de fakó hátoldallal rendelkező, kellemes tapintású, jó esésű, lehet vékony – vagy vastag, sűrű szövésű anyag. Különleges szövési technikával, selyemből, nylonból és poliészterből készül, kiválóan mintázható festéssel, nyomással és jacquard beszövéssel. Ha gyapjúszálas fonálból készül, akkor fél szaténnek nevezzük. Felhasználási területe sokrétű, finom tapintású, elegáns anyag. Közkedvelt dekorációs eszköz, lágyítja a környezetet: a vastagabb bútorszövetek, vagy textíliák határozottságát és komolyságát légies módon tompítja. Kímélő kezelést igényel, összetételét tekintve általában poliészterből készül, de előállítják pamut és poliészter keverékéből is, ami nagyban lecsökkenti a gyűrődést.

Selyem

Állati eredetű, az előállításának és feldolgozásának munkaigényessége miatt értékes függöny textilnyersanyag. Selyem, vagy selyem tartalmú textíliákat csak béleléssel használjunk függönyként. Mivel a nap gyengíti a selymet, béleléssel megakadályozhatjuk, hogy a nap sugarai roncsolják a selyem textíliát. Szálát a tenyésztett selyemhernyók gubójából gombolyítják le. A valódi selyem szálainak hosszúsága jóvoltából kapja jellegzetes fényét. Többféle klasszikus szövettípus készíthető belőle.

Lenvászon

Többnyire vászonkötésű, natúr, vagy pasztellszínekre festett, természetes len alapanyagú szövetanyag. Nagy szilárdságú, kis nyúlású, jó nedvszívó képességű, jól mosható, főzhető anyagok. Hátrányos tulajdonságuk, hogy gyűrődésre hajlamosak, és nedvesség hatására, főleg első kezeléskor zsugorodnak. Emiatt a lenvászon anyagokat mindig avassuk be szabás előtt!

Vászon

Természetes növényi fonalból készült szövet. Az egyszerű, hagyományos parasztvászon kenderfonalból készül, ez tartósabb a lenvászonnál, de nem annyira simulékony, ellenben durvább és nehezebb is annál. Leginkább a kor divatjának megfelelő nyomott mintákkal díszítik.

Pamutvászon

Felhasználási területét tekintve, szinte megegyezik a dekorvászon nyújtotta lehetőségekkel. Az egyetlen különbség, hogy ezeket az anyagokat nem ajánlott folyamatos napfénynek kitenni, mivel így könnyen veszíthetnek színükből a természetes alapanyag összetétele miatt. Ezek anyaga, mint a nevében is benne van, 100% pamut, ezért felhasználás előtt beavatást igényel.

Karton

A vásznak családjába tartozik. Anyagösszetételét tekintve, ez is 100% pamutból készül, tehát beavatást igényel.
Közepes finomságú fonalakból, vászonkötéssel szőtt, durva szövésű pamutanyag, fehér vagy krémszínben természetes “spricceléssel”, keményített, nyomott mintás pamutszövet. Speciális fajtája a jellegzetes kék-fehér színű kékfestő vászon. Ugyancsak alkalmas ágyneműk, terítők, ülőpárnák, drapéria, raffrolók, falvédő, foltvarrással készített takarók, készítésére alkalmas.
Kapható mindenféle szélességben és nehezítésben, kezdve az olcsó függönyöktől, az ágydrapériáig és a kerti ponyváig. Mossuk ki használat előtt, mert összemegy, és nedvesen vasaljuk.
Némileg igénytelenebb, mint a dekor, illetve dekor vászon anyagok, ezt érzékelteti viszonylag durva tapintása, merev tartása.

Damaszt

Atlaszkötésű mintás kelme, melyet először Damaszkuszban szőttek.
Ábrás szövet atlaszkötéssel, jellemzője, hogy az ábrák határvonala nem folytonos görbe, hanem lépcsőzetes. A legrégibb damasztszövetek anyaga selyem volt, később len fonalból is készítettek ilyen ábrás szövetet, ma pedig gyapjúból is készül damaszt. A selyemdamasztot bútorszövetként, kárpitok és drapériák készítésére használják. A len damasztból asztalterítők, a gyapjúdamasztból főként bútorszövetek és függönyök készülnek. Alkalmas függönynek olyan helyen, ahol mind a két oldal látható.
Használhatjuk függönynek, drapériának, takarónak vagy bútorszövetnek, abroszoknak, ágyneműknek, attól függően, hogy milyen m inta és alapanyag nehezítéssel készült. Nagy előnye, hogy forgatható, mindkét oldala mutatós, fordítsuk ki, ha matt oldala illik a berendezéshez.

Krepp

Hullámos felületű alapanyag, melyet főként ágyneműkhöz, és dekorációs anyagként alkalmaznak. Az eredeti krepphez, (melyet kínai kreppnek is neveznek és selyemből készült), részben jobb irányban, részben bal irányban sodort fonalat használnak. Az anyagot egy ritka beállítású láncrendszerrel kötik. Ezt a láncrendszert szövés közben erősebben feszítik a rendes láncnál, és az alapszövetbe csak helyenként kötik le, ezért ez a lánc a szövés után összehúzódva a kötőpontjai között lévő alapszövetet összezsugorítja, azaz kreppszerű felületet létesít. A legtöbb krepp anyag egyféle fonalból, de különleges kötéssel készül. Alapanyag összetétele sokféle lehet.

Gingham

Tarkán szőtt, fonal festett, sima szövésű, könnyű, jól mosható, erős alapanyag, melyet pamutból készítenek kockás vagy csíkos szövéssel. A gabardin a minimattnak egy sűrűbb szövésű, rugalmas szálat tartalmazó változata. Keresztirányban rugalmas, mely a kötésén sávolyszövésű anyagokra jellemző. Kiváló lakástextil az extra tulajdonságainak köszönhetően.

Flanel

Mindkét oldalán bolyhos, gyapjúból vagy pamutból készülő vászon vagy sávolykötésű, gyakran színes fonalból készített, könnyű vagy közepesen nehéz szövet, melynek egyik vagy mindkét oldala bolyhozott. Kellemes tapintású, nagyon finom anyag. A gyapjú flanel kötése a vászon, a pamut flanelt sávolykötésben kötik. A két természetes anyag keverésével is állítanak elő flanelt. Változatos mintákkal díszített lakástextil alapanyag.

Frottír

Hurkokkal bolyhozott felületű, a nedvességet jól magába szívó vastag pamutszövet.
Általában mindkét oldalon szabályosan kialakított hurkok borítják. A hurkok feladata, érdesebb, tapadóbb szövetfelület kialakítása, másrészt a nedvszívó képesség fokozása. A frottírszövetek mintázása történhet különböző színű hurokláncokkal és különböző alakú hurkos és sima felületek váltásával.

Blackout

A Blackout – az angol elsötétítés szó – egy technikai textil, melynek fő funkciója a fény és a hő kizárása. A Blackout függöny használatával teljesen el tudjuk sötétíteni a helyiséget, és érezhetően hűvösebb lesz, mint normál függöny használatakor. Speciális eljárással készült függöny, a lényege, hogy a két külső textilréteg közé egy harmadik, fekete textil szálat szőnek. E szál a drágább anyagoknál szénszál, az olcsóbbaknál normál textilszál lehet. Ezáltal a Blackout anyag annyira sűrűvé válik, hogy a fényt 80-90%-ban zárják ki.Kaphatóak 100 % fényzáró függönyök is, melyek hátoldala egy teljes fényzáró réteggel vannak ellátva.

Nagy súlyú, vastag, de a több réteg ellenére mégis finom, lágy esésű anyagok, könnyű velük dolgozni, használat közben nem gyűrődnek, könnyen kezelhetők, nagyon jó esésű sötétítő, vagy hő fogó függöny készül belőle.

Dimout

A dimout kifejezést a 70-75% technikai fényzáró képességű függönyanyagokra használjuk. Ugyanígy nevezzük a hasonló képességű pliszé, roletta és szalagfüggöny anyagokat is. A dimout anyagok már praktikusan alkalmazhatók az árnyékolásra, megfelelően árnyékolják a hálószobát, azonban az anyagok színe és mintája életteli marad az átáramló fénynek köszönhetően.

Bársony

Eredetileg 100 százalék selyemből, de manapság pamutból, poliészterből, viszkózból vagy más műszálból is készül. Bolyhos szövet, amelynél a bolyhokat az alapszövetbe beleszőtt fonalak alkotják. Egyik irányból matt, másikból tompa fényű, sűrűn bolyhozott felületű, testes fogású függöny anyag, vagy bútorbársony. Klasszikus enteriőrökben gyakran használt függönyanyag. Az erősebb alapszövettel bíró gyapjúbársonyt utrechti bársonynak is neveznek, a hosszú bolyhokkal rendelkező láncbársony neve plüss.

 

 

 

 

Kérdése van?


06/36-472-234
06/30-898 3169


[email protected]

 

Kövessen minket Facebookon!

Partnereink